Wet & Regelgeving inheemse dieren 

 

Per 1 januari 2017 is de Wet Natuurbescherming van kracht. Hierin zijn vrijstellingen voor het prepareren van dode uit het wild afkomstige vogels geregeld, als deze buiten uw schuld of medeweten om gestorven zijn.

U levert de overleden inheemse vogel binnen drie dagen af bij de preparateur. Die voorziet het dier van een merkteken en meldt het dier aan in een digitaal registratiesysteem van RVO.

(De vervoersverklaring die ten tijde van de Flora- en faunawet nodig was is met ingang van de Wet Natuurbescherming komen te vervallen. U hoeft dus niet meer naar het politiebureau, maar mag direct naar de preparateur)

Verpak het dier in een dichte plasticzak, was uw handen en leg hem zo snel mogelijk in de vriezer. 

Voor zoogdieren gelden er andere regels. Zie site van de rvo voor meer informatie.

https://www.rvo.nl

Onderhoud van een preparaat

  • Ik ben niet verantwoordelijk voor vraat of schade na aflevering van het preparaat. 
  • Zet het dier niet in vochtige ruimtes, in de keuken of in de zon.
  • Het dier word met een anti-mottenmiddel behandeld. Dit is geen 100% bescherming. U kunt uw preparaat jaarlijks inspuiten met een spray tegen vliegende insecten. (Houd te spray op een afstand en richt niet op de veren)
  • Koopt u een opgezet tweedehands dier, check hem goed op vraat of haaruitval. En zet hem niet direct in dezelfde ruimte als uw andere preparaten.

 

  • Gebruik een zachte kwast om het dier af te stoffen en voorkom aanraking.
  • Als u stof wilt voorkomen is het altijd een goed idee om het dier onder een stolp of in een vitrine te plaatsen. Dit beschermt ook tegen eventuele insecten. Wacht minimaal 3 maanden nadat het dier geprepareerd is met het plaatsen in een stolp, dan is hij helemaal droog.
  • Eenmaal afgeleverd is de huid droog, en kan het preparaat dus niet gebogen worden. Dan zal het breken.

 

 

Voor vragen en advies kan u mij altijd benaderen.